top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreet Luypaert

Mama, wat betekent 'hoofdzaak?'

Over belichaamd leven, voelen en hoe dit je leven verrijkt. Meer nog, hoe je er ook gezonder én gelukkiger van wordt! Met 5 tips voor een meer voelend en belichaamd leven.‘Mama, wat betekent ‘hoofdzaak’?’ vraagt Casper me. Ik Mr Google om dit woord letterlijk en volledig te verklaren. Hardop lees ik: belangrijkste punt, voornaamste kwestie, wezenlijke deel, kern.


Onze blikken kruisen. Meestal, als Casper me zoiets vraagt, is het een uitnodiging om dieper te voelen. Een antwoord formuleren zoals je vindt in Vandaele of Wikipedia is één.

En dan voelen wat het voor ons betekent.


Onze wenkbrauwen fronsen. Mijn adem valt even stil.

Ik voel verdriet, frustratie.


Er volgt een boeiend gesprek in ons gezin. Waarom is deze Westerse maatschappij zo sterk ‘hoofd’ georiënteerd? Zelfs in onze taal wordt het ‘hoofd’ geassocieerd met ‘het belangrijkste’.


Zo ben ik opgegroeid. Denken en studeren is belangrijker dan doen, voelen, zijn, ervaren, beleven. De doe-vakken werden destijds benoemd als bijvakken.

Gelukkig ontdek ik op dit vlak een positieve evolutie. Ik lees nu vooral over ‘kernvakken en kerndoelen’ in plaats van hoofdvakken en bijvakken. Ook de term bijvakken vind ik niet meer, het zijn nu ‘keuzevakken’. Een positieve verschuiving in ons taalgebruik doorheen de generaties.


In mijn zoektocht, lees ik één van de kerndoelen van ‘kunstzinnige oriëntatie’: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.’ Dankbaar dit te lezen.Ik denk altijd na over iets. Maar ‘voelen’, hoe doe ik dat?


Ik herinner me nog mijn eerste cursus persoonlijke ontwikkeling. Ik was nog geen twintig. Het woord ‘voelen’ stond niet in mijn vocabularium. ‘Wat voel je nu, Greet?’Ik denk…’ zei ik. ‘Neen, wat voel je?’ vroeg de trainer opnieuw. ‘Euh… tja, dat weet ik niet.’ Ik denk na over iets. Maar voelen over iets, hoe doe ik dat?

De daaropvolgende maanden kon ik me ergeren aan al dat ‘ge-voel’. Je had van die mensen die op elke vraag antwoordden met ‘Ik voel dat… , mijn gevoel zegt dit … ‘ Ik vond het melig klinken. ‘Zeg toch gewoon wat je denkt!’ dacht ik… Jeetje, wat had ik een koppig hoofd!

Tot ik me er na een tijd op betrapte dat ook ik het woord ‘voelen’ vanzelf gebruikte. En weet je wat? Het voelde goed! Jaah, heel goed. Het was zo natuurlijk, het ging vanzelf.Hoe ik die switch maakte van denken naar voelen?


Mijn brein maakt er meteen een lijstje of een mindmap van. Dat klinkt weer helemaal ‘hoofd’ toch? En ja! Nog steeds heel dankbaar voor dat hoofd van me. Want hoewel ik elke dag ervaar dat mijn leven mooier en waardevoller is sinds ik meer vanuit mijn lichaam, bekken en hart leeft, blijft mijn brein een fantastisch en onmisbaar instrument. Om informatie te onthouden, linken te leggen, strategisch na te denken en allerlei handige tools te ontwikkelen om dingen te realiseren in deze wereld. Zolang het ten dienste staat van ons voelen en onze diepere innerlijke wijsheid, is het een geschenk. Zodra het de leiding totaal overneemt, wordt het een vergiftigd geschenk.

Van menig succesvolle zakenmens hoor je dat ze belangrijke beslissingen vanuit de buik nemen’. En dan volgt het brein om de beslissing vorm te geven, en te zorgen dat het idee succesvol gerealiseerd wordt.

Zullen we dan nu onze taal even aanpassen? Van hoofdzaak naar buikzaak... :-)


Het werd een heuse mindmap. Want zo’n switch van 20 jaar je hoofd ontwikkelen, doe je niet in één dag. Je komt ook weerstand tegen om meer te voelen. Je lichaamscellen onthouden zowat alles dat ze ooit hebben ervaren. Ook de pijnlijke en traumatische ervaringen die ons brein diep weg stopt, om verder te kunnen leven. Dat celgeheugen kom je opnieuw tegen als je stap voor stap leert voelen. Wil je hier meer over weten, dan is de bestseller ‘Traumasporen’ of ‘The body keeps te score’ van Bessel Van der Kolk een aanrader.5 tips om meer meer te voelen


Uit eigen ervaring, geef ik je graag 5 tips mee om dieper te voelen en belichaamd te leven.


1. ADEMRETENTIES


Een dagelijkse practice van enkele minuten bewust ademen. En vooral, maak ook gebruik van ademretentie. Dat wil zeggen dat je tussen het in- en uitademen een korte fase niet ademt, met volle longen of met lege longen. Mijn favoriete ademhaling is die van Wim Hof.

Hier hoor je Wim Hof de uitleg geven. https://youtu.be/nzCaZQqAs9I Zijn focus ligt op algemene gezondheid en het alkaliseren van het lichaam. Terecht, dat voelt ook zo voor mij. En aanvullend, vind ik het een zalige oefening om diep in mijn lichaam te voelen. Erik en ik gebruiken regelmatig volgende begeleiding, dan hoeven we niet te tellen: https://youtu.be/asoVusF3HYA


2. KNUFFELS GEVEN


In bewuste aanwezigheid in je eigen lichaam, het lichaam van de ander voelen.

Adem in dit contact. Voel. Dit is de snelste manier om echt in je lichaam te komen. Op voorwaarde dat jij je goed en veilig voelt bij die andere persoon.


Een foto uit de oude doos, 2008, ‘free hugs’ geven op de Meir in Antwerpen. Ik ben duidelijk een ‘hugger’.3. BEWUST AANRAKEN


Een schouderklopje bij je kids en vrienden. Het strelen of masseren van je partner. Dat kennen we. Maar hoe ‘bewust aanwezig’ ben je erbij? Je kan een uur op een massagetafel liggen en de hele tijd in je hoofd zitten. Je ademhaling is hierbij een groot hulpmiddel. Blijf met je ademhaling in je lichaam, op de plek waar je aangeraakt wordt. Ben jij degene die aanraakt? Blijf dan vooral met je aandacht in jouw eigen lichaam. Ook daar kan je ademhaling je bij helpen. Een wereld van verschil! Dit is de basis in ons werk. Steeds opnieuw merken we dat mensen niet echt met volle aandacht en diepe aanwezigheid aanraken. Dit zijn vermogens die oefening vragen om te ontwikkelen. Net als een spier die je ontwikkelt.4. INSLAPEN MET EEN BODYSCAN


De slaapkamer is een plek waar veel gepiekerd wordt. Dan zitten we in het hoofd en kunnen niet slapen. Je kan wel je dag overlopen, in omgekeerde volgorde, van de avond tot de ochtend. Het hoeft maar een paar minuten te duren. Daarna laat je de dag los, leg je een hand op je buik en een hand op je hart. Zo gaat je aandacht vanzelf vlotter naar je lichaam.

Voel je nog onrust of ben je nog te veel in je hoofd, dan kan je een bodyscan doen. Je brengt je aandacht eerst naar je dikke teen, vervolgens naar je andere tenen tot je kleine teen, je voetzolen, je voet, je enkel, je scheenbeen, je knie, je bovenbeen. Daarna doe je ’t zelfde met je andere been. Zo ga je je lichaam af. De kans is groot dat je in slaap valt voor je aan je hoofd komt. Dit werkt rustgevend voor je lichaam, en het brengt meer lichaamsbewustzijn. Meestal kom ik zo ter hoogte van mijn heupen of buik en val dan in slaap.5. VOELEN WAT JE EET


Iedereen weet dat een slaatje gezonder is dan chocolade. Zo kan je lijsten volschrijven met ‘gezond’ en ‘niet gezond’. En toch is ieders lichaam anders. Ik nodig je uit je ‘theoretische kennis’ los te laten en te gaan ‘voelen’ wat goed is voor je lijf. Je leert er veel van. Voor je iets in je mond steekt, hou het in je handen, sluit even je ogen, zak in je lijf, voel je hoe je lichaam erop reageert. Voelt het voedend voor je lijf, of is het een manier van jezelf op te vullen met eten? Je oefent in voelen. En mogelijk sta je verstelt van wat je soms voelt.


Het vraagt oefening en aandacht. En dan plots, voor je 't beseft, ben je een ‘voeler’ in plaats van een ‘denker’.
Voelen als geschenk


Ik ervaar het ‘diepere voelen’ als een geschenk. Ons lichaam is bezenuwd en energetisch fijn besnaard. Hoe meer we daar in aanwezig zijn en het voelen oefenen, hoe mooier je lichaamservaringen worden. Zowel in het aanwezig zijn in jezelf als in contact met een ander. In samen op de bank zitten, zelfs zonder fysiek contact, in een knuffel moment, in seksueel contact.De kunst van het leren voelen


Leren voelen is één van de grootste

noden in liefdesrelaties. Het is een vraag die Erik en ik vaak krijgen tijdens een intake gesprek van Revolutionary Lovers. Kunnen ‘voelen’ en ‘uiten wat we voelen’, leidt tot afgestemde intimiteit.


Het is één van de belangrijkste tools in een gezonde relatie. Hoeveel je ook van je partner houdt, voelen is een voorwaarde om afgestemd te verbinden. Er zijn vele tools om het te leren.


Ook los van een relatie. Ieder mens die ik zag groeien in voelen, is oprecht blij en dankbaar voor een meer voelend en belichaamd leven.Voelen en verbinden


Voelen in je lijf, is essentieel om verbinding te voelen. Met jezelf, je lichaam, je medemens, het hogere, de natuur, met zowel de materie als de meer fijntrillende energieën rondomDaar gaan we mee aan de slag in het traject ‘True connection’ https://www.erikdecolvenaer.be/true-connection , gedurende 5 weekends in 2023. Heling en verdieping in verbinding.

Een traject waar we het beste uit onze 20 jaar ervaring met jou delen. Heel bewust met een kleine groep, met ruimte en bedding voor diepe helingsprocessen. We verwelkomen jou op onze thuislocatie, in onze nieuwe groepsruimte en sacrale tuin die we gebruiken voor integratie en rituele momenten.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page