top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreet Luypaert

5 x bewuster aanwezig zijn en de impact op je relatie.

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023

In onze sessies is ‘aanwezigheid’ een van de belangrijkste waarden die we meenemen in elke begeleiding.

De vraag is niet ‘hoeveel tijd ben je thuis?’

De vraag is ‘Hoe aanwezig ben je in je contact met elkaar?

Hoe aanwezig ben je in je eigen lichaam. Hoe aanwezig ben je in jezelf als je luistert naar je partner? Waar in jezelf ben je aanwezig als je iets deelt met je partner?



Ben je aanwezig met je lichaam, hoofd, hart én ziel?


Aanwezig zijn kent verschillende lagen. Je kan met je lichaam ergens zijn, maar als je aandacht elders is, ben je er ‘in wezen’ niet.


Ben je aanwezig vanuit je hart? Of luister je met je reactieve brein dat weinig ruimte biedt om écht te horen en voelen wat er in dat moment is.


We zijn er ons meestal niet van bewust hoe afwezig we zijn. We leven in zo’n tempo en staan er niet bij stil. Tot we er bewust voor kiezen. Of tot het leven ons stil zet. Een typisch inzicht voor iemand met burn out. Dan ontstaat er tijd om ‘aanwezig’ te zijn in het moment. Dan wordt het lichaam plots doorvoeld en beseffen we hoe afwezig we waren in ons eigen lichaam.



Waar zitten de wortels van onze ‘afwezigheid’?


Meer dan 50% van onze kinderen leerden op school ‘afwezig’ zijn.

Voor onze 18e verjaardag spenderen we meer dan 15 000 uur op de schoolbanken. Blijkt dat meer dan de helft van de kinderen niet graag naar school gaat. Met ander woorden, deze kinderen zijn een groot deel van hun kinder- en jeugdjaren verplicht aanwezig op een plek waar ze niet graag zijn… Behalve een rebel worden - zoals ik ooit deed - of spijbelen zit er maar één ding op: met je gedachten ga je naar waar je wel wil zijn. Want de schoolplicht gaat over fysieke aanwezigheid. Waar je met je aandacht bent, daar ben je gelukkig nog vrij in. Et voilà, je hebt als kind op school geoefend in ‘afwezig zijn’.


Gevlucht omdat het onveilig was

Voor sommige kinderen gaat het verder. Het is niet alleen ‘saai’ of ‘niet leuk’, het is ook niet veilig om hun lichaam te voelen. Kinderen die psychisch of fysiek mishandeld werden, leerden vertoeven in een wereld buiten hun lichaam om te vluchten uit hun realiteit. Afwezig zijn werd hun overlevingsmechanisme.

Of je werd simpelweg niet gezien. Je aanwezigheid deed er niet echt toe als kind. Je ouders hadden nooit tijd of je was de 8e in rij en niemand zag jou staan. Of je had een broer of zus die omwille van een beperking alle aandacht kreeg. Dan creëer je als kind je eigen droomwereld om in te vertoeven. Je leert jezelf ‘afwezig zijn’ als gevolg van ‘afwezigheid’ van diegene die er voor jou had te zijn.


Prikkels, prikkels en nog eens prikkels.

We leven in een constante informatiestroom die onze aandacht weghaalt van daar waar we fysiek aanwezig zijn. Vandaag krijg je in een dag evenveel prikkels als 200 jaar geleden in één jaar. Steeds meer digitale prikkels, met minder lichamelijke en zintuiglijke ervaring. Dus vooral ons hoofd wordt geprikkeld.


Kan het wat sneller aub?

‘Ik zet de youtube filmpjes op halve snelheid, zo kan ik rustig alles verwerken’ vertelde ze me over de video’s die ze bekijkt voor haar studies. Ah… dus zo kan het ook. Terwijl de meeste mensen het sneller bekijken om op kortere tijd nog meer informatie op te nemen.

Kom jij nog uit het tijdperk waarin we elke week één aflevering van een serie bekeken, met in de grote vakantie twee maand pauze tot het volgende seizoen? Voor onze kids is het normaal dat we de hele reeks in 12 uur kunnen bekijken. Of nog intenser, 12 uur afleveringen in 9 uur bekijken, 'x1,25' snelheid.

Evolutie noemen we dat… Maar ons brein evolueert niet zo snel mee. Onze eigen software krijgt veel te verwerken. Ten koste van… veel, en vooral ten koste van echt aanwezig zijn in ons contact met de mensen die we ’t meest liefhebben.



Ja, ik herken me hierin


Wees nu eerlijk. Je kan bijna niet anders dan ‘ja, ik herken me hierin’ voelen. Je bent niet ‘raar’ als dat zo is. Het gebeurt vanzelf als we er niet bewust bij stil staan. Niemand heeft ons geleerd om echt voluit aanwezig te zijn, zelfs als we in het meest veilige en liefdevolle gezin opgroeiden.


En toch is het eenvoudig. Als Revolutionary Lovers is aanwezigheid een van de belangrijkste waarden in ons leven én in ons werk. We geven hieronder 5 tips mee om bewuster aanwezig te zijn in je lichaam.




5 tips om bewuster aanwezig te zijn



1. ZINTUIGELIJKE ERVARING - Lose your mind and come to your senses.


Je ervaart het moment via je zintuigen. Wat je ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt. Richt je aandacht op je zintuiglijke waarnemingen. Dit helpt om je bewust te worden van het hier en nu.

  • Eet bewust en neem de tijd om te proeven en te genieten van je eten. Merk op hoe het eten smaakt en voelt in je mond.

  • Als je muziek luistert, doe dit dan ook bewust, zodat de trillingen en lyrics echt bewust binnenkomen bij jou.

Let wel, je zintuiglijke ervaringen kunnen je ook héél snel terugbrengen naar eerdere ervaringen die aan een bepaalde geur, smaak of geluid gelinkt zijn in je brein. Wees je daar bewust van, laat het langskomen en kom meteen terug naar het hier en nu. Blijf bij de ervaring in dit moment.



2. BEWUSTE ADEMHALING – No breath, no life.


Ademhaling is een anker met het huidige moment. Daarbovenop is je ademhaling een poort naar je zielsbewustzijn. De impact van bewust ademen kan daardoor heel diep gaan. Neem regelmatig de tijd om bewust je ademhaling te observeren. Probeer diep en langzaam in en uit te ademen, terwijl je je bewust bent van de sensaties die gepaard gaan met elke ademhaling. Het brengt je lichaamsbewustzijn naar een totaal ander level.



3. VERTRAGEN, BEWUST VOELEN EN GENIETEN – Slow is the new fast.


Probeer bewust te vertragen en aanwezig te blijven bij wat je doet. Of het nu gaat om het eten van je lunch, een wandeling maken of een gesprek voeren, neem de tijd om de ervaring ten volle te waarderen. Bewust je zintuigen gebruiken helpt je hierbij.


Alles wordt lekkerder, intenser, mooier als je er echt bij bent met je zintuigen. Of misschien ga je voelen dat iets niet goed voor je is… In het moment misschien niet echt fijn, maar op lange termijn is dat inzicht een geschenk voor jou.


Neem regelmatig de tijd om te voelen hoe je lichaam aanvoelt. Merk spanningen, sensaties en eventuele fysieke signalen van stress op. Door je bewust te zijn van je lichaam, kun je beter voor jezelf zorgen en tijdig reageren op signalen van vermoeidheid of spanning. In een ontspannen lichaam kan je beter voelen en aanwezig zijn, zo is de cirkel rond.



4. BEPERK TECHNOLOGISCHE AFLEIDINGEN - Online on your smartphone or online in life?


We worden voortdurend blootgesteld aan afleidingen, zoals smartphones, social media en andere technologieën. Om bewuste aanwezigheid te bevorderen, is het belangrijk om deze afleidingen te minimaliseren. Zet meldingen uit, stel tijdsbeperkingen in voor het gebruik van technologie en creëer momenten van digitale detox. Hierdoor kan je beter aanwezig zijn bij wat er werkelijk toe doet.



5. LUISTER ACTIEF – I hear you. I see you.


Hoe meer je lichaam ontspannen is, hoe beter je echt kan luisteren. Meer zelfs, je voelt tussen de woorden, je hoort waar het écht om gaat bij de ander.


Zo kan je beter inspelen op emotionele behoeften en de ander ondersteunen. Bovendien creëert bewuste aanwezigheid in een gesprek een sfeer van wederzijds respect en vertrouwen, wat essentieel is voor een gezonde relatie.





Echt aanwezig zijn is een levenspad


Het vergt oefening om bewuster aanwezig te zijn. Elke keer opnieuw naar het hier en nu. Oefenen en oefenen… Jarenlang deelde ik mini sticker uit in mijn trainingen om op verschillende plaatsen te kleven. Reminders om ‘hier en nu’ aanwezig te zijn. Misschien vind jij jouw eigen systeem. Stickers, post its, een geluidje op je smart phone,.. als het maar werkt voor jou.




Daarom doe je het!

Je leven evolueert naar een next level als je bewuster aanwezig bent. Op alle vlakken!

  • je ervaart meer contact met je lichaam

  • je geniet meer van je eigen lichaam en je lichamelijke sensaties

  • je gezondheid verbetert

  • je voelt je behoeften sneller

  • je contact en communicatie met anderen gaat dieper.

  • de intimiteit met je partner evolueert naar een next level

  • je bewustzijn en vibratie verhoogt



Ook op de werkvloer


Op de werkvloer verbetert bewuste aanwezigheid de kwaliteit van je interacties met collega's. Door echt te luisteren en aanwezig te zijn tijdens vergaderingen en gesprekken, ontstaat er een betere samenwerking en verminderen conflicten. Bewuste aanwezigheid stelt je ook in staat om de behoeften en sterke punten van je collega's te herkennen. En dat leidt tot een productievere en harmonieuzere werkomgeving!




Het is onze missie je mee te nemen naar een diepere aanwezigheid in jezelf.


Zin om onder onze begeleiding te groeien naar meer aanwezigheid in je lichaam?

Check onze websites voor individuele sessies, koppeltrajecten en groepsactiviteiten.






360 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page