top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreet Luypaert

Waarom een jaarthema wel werkt, terwijl goede voornemens je onderuit halen!

Het vijfde jaar op rij lieten we onze goede voornemens aan de kant liggen. Geen kans op teleurstelling als het na een maand niet meer lukt… In tegendeel. Het jaar vult zich met verrassingen, vernieuwing, verdieping, magie! Dankzij onze keuze om ieder jaar een bepaald thema centraal te zetten in ons leven.


Aan ’t eind van elk jaar blik ik terug. Wat is er allemaal gebeurd? Hoe ben ik erin gegroeid? Hoe heeft dit thema vorm gekregen? Wat een verrijking in mijn leven. Zoveel in één jaar!


Dus besloot ik erover te bloggen, om anderen te inspireren met onze upgrade van ‘voornemens’ naar een’ jaarthema’. Net zoals ons ‘champagneritueel’, waar intussen al honderden mensen de waarde van ervaren.Waarom geen goede voornemens?


Zoals de wensen ‘een goede gezondheid’ is de vraag ‘Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar? misschien wel de meest gestelde vraag op nieuwjaarsfeestjes. Behalve een makkelijke opener voor een ‘social talk’, zit hier ook een waardevolle kern in die ver teruggaat in onze geschiedenis. Uit de tijd dat een nieuw jaar niet begon op kalenderdatum 1 januari, maar wel volgens de natuurlijk cycli op deze planeet.

Omtrent 21 december, met de winterzonnewende, is de natuur het diepst naar binnen gekeerd. Een cyclus is afgerond. Bomen hebben hun vruchten en bladeren losgelaten. Hun energie verzamelt zich in de diepste kern, om zich voor te bereiden op een nieuw vruchtbaar jaar.

Wij maken deel uit van de natuur. Dus ook voor ons is dit het moment om ons voor te bereiden op een nieuw vruchtbaar jaar en te voelen wat er in een volgende cyclus anders mag. Dat vertaalt zich bij mensen in ’voornemens voor het nieuwe jaar’.Dus ja, goede voornemens die voortkomen uit diepe verbinding met je kern, zijn heel waardevol. Ze helpen ons groeien, ons pad bewandelen. Helaas beperken de mainstream goede voornemens zich tot het verminderen van slechte gewoontes of inlassen van een iets gezondere leefstijl. En zelfs dan blijken ze meestal van korte duur... Het lukt heel even, dan een keertje niet, met teleurstelling tot gevolg. Voor je ’t beseft, ben je kritisch naar jezelf omdat het alweer niet is gelukt. Eind van de streep halen de goede voornemens ons eerder onderuit dan vooruit! Ze raken niet aan de diepere lagen van onszelf, ze brengen ons niet echt dichter bij onszelf.Waarom werkt een jaarthema wel?


Je kan niet falen


Je stelt geen einddoel. Er is geen specifieke prestatie om te realiseren. Dus je kan ook niet falen. Dat maakt dat er ook geen teleurstelling zal zijn. Teleurstellingen werken sterk in op ons zelfvertrouwen en moed om het opnieuw te proberen.

We weten hoe belangrijk het voor kinderen om ‘succesjes’ te ervaren. Dat geldt ook voor volwassenen. Het heeft te maken met de manier waarop ons brein werkt. Dus ook voor volwassenen is het goed om successen te ervaren en teleurstellingen te vermijden.


Er is geen ‘moeten’


Omdat er geen specifiek doel vooropgesteld is, komt er ook geen ‘moeten’ aan te pas. Wel opent er zich een veld met veel mogelijkheden, met veel ‘mogen’ in plaats van ‘moeten’. Dat verschil is groot! Je geest en lichaam opent zich voor mogelijkheden.


Je opent je voor het kwantumveld, voor synchroniciteit


Zodra je een thema benoemt, stuur je een boodschap uit. En je hebt er geen idee van hoe ver deze reikt!


In de eerste laag diep in jezelf. Dit thema begint te werken in je gedachten, in je herinneringen, in je fantasie. Het zakt naar de diepere lagen in jezelf. Je rijke innerlijke wereld begint te borrelen. Er komen inzichten en ideeën waar je eerder nooit aan dacht of waar je eerder geen ruimte aan gaf om er echt iets mee te doen.


In een tweede laag deel je erover met je vrienden, familie, collega’s, … Je zal ervan verstelt staan wat je te horen krijgt. Er komen tips naar je toe, uitnodigen voor een boek, een beleving, een uitstap …


In een derde laag, stuur je je thema ook uit in het universum. Alles is energie, en energie trilt en resoneert met gelijke energie. Je zal merken dat er op magische wijze allerlei nieuwe dingen op je pad komt, gelinkt aan jouw jaarthema. Zo werkt de wet van aantrekking. Zo ontstaat synchroniciteit. Noem het magie of kwantumfysica. Het gebeurt sowieso!


Wat dan gebeurt, gaat ons driedimensionale petje te boven. Er zijn momenten waarop je zegt ‘OMG, wat een toeval!’ En ja, het komt je toegevallen, omdat het resoneert met jouw jaarthema. Het komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Jij hebt dit aangetrokken!


Je groeit als een spiraal, een jaar lang


Misschien voel je na een aantal weken of maanden, dat er nog niet zoveel veranderd is. Dit is normaal! Het proces beweegt als een spiraal, die start vanuit de grootste cirkel en zich zo naar het centrale punt beweegt. Zoals de vortex energizer op de foto. Deze staat in mijn praktijkruimte. Ik gebruik het regelmatig om aan cliënten te duiden hoe de energie beweegt.

Eerst ga je bijna de hele cirkel rond om dan nog maar amper een beetje de hoogte in te gaan. Dan beweegt de spiraal sterker naar boven en naar het middelpunt toe. Dus geef jezelf de tijd. De eerste helft van het jaar legt de basis om daarna te accelereren.Hoe kom je tot zo’n jaarthema?


Dat bedenk je niet zomaar met je hoofd. Het dient zich aan, het ontstaat. Bij mij meestal ergens in november en december, de maanden die vragen om meer naar binnen te keren. Tijdens een herfstwandeling, een Samhein viering rond 1 november, een winterse zweethut, aan het vuur bij de winterzonnewende, een yogales, een dansmoment, een ademsessie of ander moment waarin ik dicht bij mezelf ben en voel wat aandacht vraagt in mijn leven.

Zoals eind vorig jaar, toen ik in de yoga kindhouding zat na een korte verbonden ademhalingssessie.


Maar het is nooit te laat… dus als je dit pas in de lente leest, neem op jouw manier tijd om naar binnen te gaan. Voel wat zich dit jaar aandient. Misschien toont het leven je al wat je thema dit jaar is.


Benieuwd wat jouw jaarthema is. Voel je vrij om er iets over te delen.
Durf ik je inkijk te geven in mijn persoonlijke traject, met een heel intiem thema?


Spannend om dit te delen, want hiermee laat ik diep in mijn privéleven kijken. En toch voelt het juist om erover te delen, op een paar ervaringen na :-)


Aan het eind van 2021 werd het plots heel duidelijk. ‘Intimiteit en seksualiteit’ zou mijn thema voor 2022 worden. Het begon met het boek ‘Epische Erotiek’ van Pippa Pinuppins. Ik zag de titel langskomen in een blog van een inspirerende collega. Voor ’t eerst in mijn leven, snuisterde ik door de erotische lectuur in de lokale bib. En hoewel daar niets mis mee is, vond ik het toch best een beetje spannend. Mijn eerste erotisch roman. Het voorwoord trof me al diep. Wat een kracht dat deze schrijfster in haar woorden legt. Ongeremd. Puur. Een absolute aanrader voor alle vrouwen. Het inspireerde me zelfs om een paar lessen Burlesque bij te wonen. Wat een feest voor mijn lijf! Ik werd er instant vrolijk van. Dankje Pippa, om mijn jaarthema te introduceren! Had me een paar jaar geleden gezegd dat ik Burlesque lessen zou volgen, ik had je niet geloofd.


Eens de energie gezet was, stopte het niet meer. Ik zag plots overal mogelijkheden om dit thema te beleven en verdiepen. Het fluisterfestival en een lichaamsgerichte vrouwencirkel waren vruchtbare bodems.

Voor mijn verjaardag schonk Erik me een uitgebreide sessie met een tantrische masseur in Nederland. Op het juiste moment, met de juiste man om een diepere laag van heling en verbinding met mezelf te mogen ontdekken.


Door een toevallig bezoek aan Tutti Passi, een vrouwvriendelijke prikkelshop, leerde ik genieten van sensuele outfits. Iets nieuws voor mij, want Erik en ik verkozen altijd eenvoudige pure natuurlijke naaktheid. Ik was altijd blij dat Erik pure naaktheid 't mooist vond, want ik voelde weerstand, zelfs oordeel, op deze - in mijn ogen - uitdagende kledij. Nu kan ik er speels van genieten, zonder dat het nodig is. De weerstand en het oordeel waren verdwenen. Dat was het grootste geschenk. Het voelt vrij nu.


De zomervakantie gaf ruimte om mijn thema voluit te beleven met Erik. We hadden de meest sensuele en intieme vakantiedagen ooit. We kwamen amper onze kamer uit :). In diezelfde periode maakten we onze onlinecursus ‘Summer22inLove’ waarin onze persoonlijke keuze voor quality time vorm kreeg en we dit deelden met andere koppels via een online traject."Dit was zo een cadeau voor ons als koppel! Het traject gaf ons ontzettend veel zachtheid, verbinding, verdieping en plezier. Zo'n fijne insteek om met elkaar te 'zijn' en ervaringen te creëren. Ook dank voor de zorgzame, authentieke en 'to the point' live (zoom) ondersteuning. Zo'n fijn werk dat jullie doen!"
Griet en Tim

Na de zomer werden we geïnterviewd voor een podcast ‘wijze vrouwen’ om er te spreken over intimiteit tijdens de pre-menopauze. Een zalige superwijze podcastreeks voor alle mannen en vrouwen, los van leeftijd. Van klassieke professoren en gynaecologen tot kruidenwijsheid, relatiebegeleiding en tantrische wijsheden uit vervlogen tijden. Beste podcast van het jaar als je 't mij vraagt!

Aan het eind van het jaar, ging ik met 3 vriendinnen op stap naar Rotterdam, voor de dansvoorstelling EROS, waarin 6 vrouwen samen op zoek gaan naar de kracht en plezier van hun sensualiteit. Dit kreeg meteen een staartje naar 2023. Het jaar waarin ik besloten om van onze nieuwe groepsruimte het podium te maken om dit zelf te beleven, ook met 6 vrouwen. Meteen een eerste creatie van mijn nieuwe jaarthema 'Dedication to this floor'.


Je leest het, zoals alle wegen naar Rome leiden, bracht elke weg mij naar verdieping in intimiteit en seksualiteit.


Dankzij onze sterke relatie.


En toch, de herfstperiode woog op onze relatie. De commitment om elke week een halve dag bewust tijd te nemen voor elkaar en te verdiepen in onze relatie maakte plaats voor de ellenlange to do lijst van de verbouwingen. Daar waar ik zoveel vreugde voel over mijn eigen jaarthema, kwam er verdriet als ik invoelde hoe de laatste maanden verliepen in onze relatie. Toen we erover deelden met vrienden, reageerden ze met de woorden ‘Om in één jaar tijd samen te realiseren wat jullie hier op jullie plek deden, moet je een heel sterke relatie hebben!’ En ja, zo voelt het ook. We konden het, dankzij onze sterke relatie.

We zijn trots op de nieuwe groepsruimte, de zwemvijver, sauna, stiltehuisje en ceremoniële tuin. Allemaal realisaties van 2022 waar we vele uren en tonnen energie aan besteedden. Klaar om jullie hier te verwelkomen voor verdiepende momenten samen.Onze thema’s voor 2023


Mijn thema was al enkele weken duidelijk. ‘Dedication to this floor’. Ik zat in de yogapositie Balasana, Sanskriet voor ‘kindhouding’. Ik kon het voelen in al mijn cellen. De verbinding met mijn lijf, in contact met de houten vloer in onze nieuwe groepsruimte. Pure toewijding. Aan mezelf, aan mijn lijf, aan de aarde, aan het grotere geheel. Tijd en ruimte nemen voor dit contact, laten ontstaan wat er vanuit mijn lijf in beweging mag komen. Zonder een doel te stellen. Benieuwd wat 2023 me brengt!


Maar er kwam meer.

Toen Erik en ik in stilte samen voor het houtvuur zaten op oudejaar, voelden we hoe onze liefde dieper is dan de stress die erbij kwam het voorbije jaar. En het werd ons duidelijk dat onze relatie het absoluut waard was om centraal te stellen het komende jaar. Naast vele uren bouwen aan de plek, nu weer meer ruimte om te bouwen aan onze relatie.


De groepsruimte voelt als een tempel, met glas naar de tuin gericht, een hoog plafond, natuurlijke materialen en een houtkachel. Een tempel waar Erik en ik het komende jaar veel tijd willen nemen om te verbinden met elkaar. Voelen wat er mag ontstaan in contact met onszelf, met elkaar en met de energie van de plek waar we wonen en werken. Om vandaaruit iets vernieuwend en uniek te laten geboren worden.


Duik met ons de diepte in.


Vanuit de toewijding aan onze relatie, ons lichaam, ons werk, ontstaat ons aanbod voor 2023. Voor koppels, voor vrouwen, voor mannen of gemengd. We zijn er graag voor en met jou dit jaar, om samen onze lichamelijke beleving, onze spirituele opening, ons bewustzijn te verdiepen.


GreetEnkel voor koppels

· 11 en 12 februari - Valentijn twee dagen samen genieten en verdiepen

· 19 tot 26 maart (of oktober) - Woestijnreis

· 19 tot 21 mei - Potential of Sexual energy

· 5 okt tot 7 dec - Relatiecirkel


Enkel voor mannen

· 2023 maandelijks - Mannencirkel (volzet)

· 15 feb - 15 maart - Avondreeks 'Indalen in je man zijn'


Enkel voor vrouwen

· vanaf 7 maart - Be-Leef je vrouwelijk lijf


Voor iedereen

· 22 april - 3 juni - True connection


357 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page