top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreet Luypaert

Voor wie is het derde glas champagne?

Bijgewerkt op: 7 jul. 2021


Soms hangt het in de lucht. Het verlangen naar een ‘sacred space’ voor een écht gesprek. Een ritueel moment waarin de diepere waarden en waarheden vlotter hun weg naar de oppervlakte vinden. Een plek vanwaaruit we waarachtiger kunnen delen en vooral ook de ander echt kunnen horen.


Voor zo’n moment staat er bij ons altijd een fles champagne koud. We noemen het ons ‘champagne ritueel’.Een liefdevolle warme ruimte, zachte muziek, kaarsjes. Een grote futon op de grond met kussens om lekker gegrond en dicht bij de aarde te zitten. Twee glazen voor ons én een derde glas. En voor we de fles openen, even checken of onze zoon Casper lekker slaapt, zodat alle ruimte er voor ons is.


Meestal starten we op blote voeten buiten in het gras. We spreken onze toost uit en schenken het derde glas aan moeder Aarde, om haar te danken. Een andere keer toosten we binnen en staat er een derde glas de hele avond gevuld op ons altaar of bij een beeld dat de natuurwereld vertegenwoordigt.


We zakken in een sfeer van dankbaarheid, een diepere verbinding. Met onszelf en met elkaar. Meestal spreken we spontaan uit waarvoor we dankbaar zijn.

En dan voelen we wat er nog wil komen. Erik heeft steeds papier en pen naast zich liggen. Inzichten en to do’s die hieruit voortvloeien, worden neergepend.


Laatst besloten we er een map van te maken. Een ‘champagne rituelen’ map. Ik hoor me nog zeggen ‘niet inscannen en in dropbox bewaren hé’, dat voelt té ver weg. ‘We maken er een echte map van, 3D, tastbaar, eentje om bij gelegenheid vast te pakken, te herlezen.’ Liefdevol checken of we de inzichten na een paar maanden wel echt integreerden.


Gisteren was ook zo’n moment. We wonen nu tien maand op deze prachtige plek in Scherpenheuvel. We overliepen even wat we tot nog toe al hadden aangepast aan onze woonplek. En we beseften dat elk stuk bijdroeg aan meer thuiskomen bij onszelf en bij elkaar. ‘We bouwen aan ons geluk zei Erik. Traantjes van dankbaarheid dienden zich aan.


En toen kwam ons bouwplan in onze aandacht, om een extra praktijkruimte en groepsruimte te bouwen. Nog eens goed invoelen of dit écht is wat we willen. ‘Maakt het ons gelukkiger?’ Ik kon voelen dat er een lichte stress zit op het idee ‘bouwen’. En ik kon ook voelen dat zowel alle stappen én het uiteindelijke resultaat ook een vorm van ‘bouwen aan ons geluk’ is. Bouwen aan een mooie plek waar we ons werk samen nog beter kunnen verderzetten. Niet te groot, niet te klein. Op onze maat.


Op zo’n moment tikt Erik de grote klankschaal aan. Bevestiging en bekrachtiging van de gesproken woorden. En gelijktijdig ook een soort van afronding van dit onderwerp. Dan valt er stilte. Tijd om het glas nog eens te vullen en voelen of er zich nog iets aandient om over te delen.


Meestal zijn we zo’n drietal uurtjes bezig. Soms onstaat er ook een liefdevolle dans, een helend moment of intimiteit. Echte quality tijd voor ons.


Oja, de muziek, daar deel ik ook graag nog over. Het lijkt wel of Spotify meewerkt op zo’n avond. Dat heb ik natuurlijk ook te danken aan Erik. De voorbije jaren speelde hij zoveel prachtige muziek in zijn bodyworksessies, waardoor Spotify hem ook inspireert met nieuwe nummers in diezelfde sfeer. O my God, soms zo rakend en afgestemd. Magic in the house.


Ik hoop dat ik jullie met ons verhaal kan inspireren. Voor ons past dit helemaal bij ‘Revolutionary Lovers’. Een zalige combinatie van genieten, verdiepen, groeien als mens en als koppel.Hieronder een korte samenvatting, om jullie champagneritueel vorm te geven:

Dit zijn richtlijnen, maak er vooral je eigen ritueel van.

Als je dit experiment aangaat, horen we heel graag via info@revolutionarylovers.eu hoe jullie champagneritueel verliep.


1. Creëer een warme, gezellige ruimte.

2. Belangrijk: Schenk eerst het derde glas. Ook al vind je dat wat raar. Weet dat dit echt bijdraagt aan de kracht van je ritueel. Zie het als een stukje magie dat je toevoegt aan je avond.

3. Toost op iets waar je dankbaar voor bent, iets moois dat zich ontwikkelt in en/of rondom jezelf of iets dat je wenst aan te trekken in je leven.

4. Laat een spontaan dankmoment tussen jullie ontstaan. Naar jezelf en naar elkaar toe. Dit hoeft niet te lang of uitgebreid te zijn. Spontaan en waarachtig.

5. Kijk wat er verder wenst gedeeld te worden.

6. Gebruik tussendoor een klankschaal, drum of ander instrument waarmee je een fijne trilling in de ruimte kan creëren.

7. Hou pen en papier bij de hand.

8. Sluit af met een kort dankmoment, waarbij je ook het onzichtbare dankt.

9. Had je het derde glas op je altaar gezet? Dan mag je dit nu ook weggieten of nog buiten aan de aarde geven. Drink het zeker niet zelf op, uit respect voor de energie waar je het aan schonk.

10. Als afsluiter: we wensen jullie ‘sweet dreams’ of een ander liefdevol waarachtig bedmoment.We zijn nu al benieuwd naar jullie verhaal!


Liefdevolle groet,

Greet en Erik


Revolutionary Lovers True Impact Together465 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Jan De Vry
Jan De Vry
Dec 16, 2020

Dag Greet,

Zeer mooi gebaar en heel inspirerend. Ik hoop dat ook wij tijd vinden en maken om zo'n champagnemoment te beleven...

Dikke knuffel

Jan

Like
bottom of page