top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreet Luypaert

Je lichaam is gemaakt om te verbindenSatellieten en lichamen

6000 satellieten rond de Aarde zorgen voor wereldwijde connectie… terwijl we hier beneden amper nog verbinden. Hoe wakker zijn jouw lichaamseigen antennes om te verbinden? Of zit daar storing op? Heb je ze onbewust afgesloten?


Elon Musk lanceert nog maar eens 1500 satelieten, voor zijn SpaceX starlink network, om de hele wereld aan sneltempo te ‘connecteren’. Terwijl wij hier beneden amper nog verbinden van mens tot mens. Dat extreme verschil baart me zorgen. Ik zie in mezelf en rondom me wat er gebeurt als er te weinig verbinding voelbaar is.


Een zoogdier waar we ons mee verbonden voelen, wordt geaaid en ligt te slapen op onze schoot. Een ander zoogdier waar we geen sociale verbinding mee aangaan, komt na een schrijnend leven op ons bord terecht.


Laat me ’s nachts alleen in een bos met een man die ik ken, en ik vind veiligheid bij hem. Maar laat me onverwacht een vreemde man ontmoeten op diezelfde plek, dan gaat heel mijn systeem in allertheid. Mijn lijf bereidt zich voor op ‘vluchten, bevriezen of vechten’. Geen ruimte voor verbinding. Want daar is veiligheid, rust, vertrouwen en zachtheid voor nodig.


‘Als ik een dader van seksueel misbruik in de praktijk krijg, ga ik eerst in gesprek met hem over de normale dingen in zijn leven’ zei de seksuoloog. ‘Pas nadat ik me verbonden voel via de goede kanten van die persoon, kan ik ook over de moeilijke stukken praten.’


De woorden van deze seksuloog waren voor mij de zoveelste in rij die me duiden op de nood aan verbinding. Het heeft een grote impact op alle aspecten van ons leven. Privé en professioneel. Onze graad van verbinding ligt aan de basis van vele beslissingen die we maken, zowel naar onszelf, naar onze medemens als naar de natuur toe.


Verbinding voel je in je lijf

Verbinden doe je met je hart en je lijf. Je hoofd verbindt zich ook, jazeker. Maar wel op een heel eigen manier. Gekleurd door allerlei theorieën, concepten, oordelen, bedenkingen, afwegingen. Boeiend, ja, maar wel beperkt. Hoe interessant iets ook kan zijn, zolang ons lijf er niet bij betrokken is, blijft het beperkt.


We zijn sowieso verbonden, maar we voelen het amper.

Daar zit de sleutel, in het voelen ervan!


Je lijf heeft fantastische kanalen om de verbinding te ervaren: Zintuiglijke kanalen. Je huid is je grooste orgaan dat via tastzin verbinding kan ervaren. Je zenuwstelsel – tenminste in gezonde staat van ontspanning – kan van elke aanraking een feest maken.


Ons lichaam heeft zo’n wonderlijk systeem om verbinding te ervaren. Van een zalige ontspanning bij zachte aanraking tot een full body orgasm. Wat een scala aan ervaringen!


Het ‘niet verbinden’ is dikwijls een vorm van zichzelf veilig stellen. Om niet gekwetst te worden én in veel gevallen om trauma van oude kwetsuren niet te voelen. Op zich is het een geschenk dat ons lichaam deze pijnen kan afsluiten. Zo kunnen we rustig door het leven gaan, zonder te weten dat er emotionele pijn in ons lichaam huist.


Maar er zit een donkere kant aan dit geschenk. Want een afgesloten stuk, kan ook de vreugde, het plezier, de stroming niet voelen. Of erger nog, een afgesloten stuk kan ziekte ontwikkelen. Zoals Dr Gabo Maté in ‘The Wisdom of Trauma’ de link legt tussen vele moderne ziektes en traumatische (kleine en grote) ervaringen in ons lichaam. Het feit dat deze documentaire in één maand tijd via social media door bijna 5 miljoen mensen bekeken werd, toont dat de wereld klaar is om anders naar ziekte te kijken, én om anders om te gaan met verbinding. Tijd om oude pijnen te helen. Tijd om de verbinding aan te gaan met alle aspecten van onszelf en rondom ons.Ruimere verbinding

Als ik dit schrijf, voel ik dat ook de diepere energetische lagen van verbinding zich aandienen. De niet zichtbare energieën, die voorbij gaan aan de ontvankelijkheid van onze vijf meest gangbare zintuigen.

Wie ruimte neemt om daarin te zakken, ontdekt een heel andere wereld. In jezelf en rondom je zelf. In verbinding met je medemens en in verbinding met de natuur. Daar openen zich deuren voor ervaringen die oneindig zijn. Wat ik daaraan ook zo wonderlijk vind, is dat die magische ervaringen ervoor zorgen dat we alle ‘alledaagse’ aspecten van ons leven meer gaan waarderen en er zorg voor dragen. Dan is de cirkel rond. Van verbinding naar verdieping naar waardering. Als een spiraal, steeds dieper, steeds mooier.


Ik voel me stil worden nu. Ik vind in mezelf weinig animo om hierover nog meer theoretisch, filosofisch of wetenschappelijk te schrijven. In mijn boek anno 2005 ‘Het potentieel van tachyonenergie’, verbond ik een kwamtumfysische benadering met inspiratie uit de tao, Oosterse filosofie en andere spirituele strekkingen. Nu wens ik vooral in de ervaring te gaan. Met mezelf, mijn partner. Met de tuin en al wat zich daarin beweegt.‘Verbinden’ als werkwoord of zijnstoestand.


‘Verbinden’ is een werkwoord. Als we dit letterlijk mogen nemen, zit het ‘werk’ vooral in het ‘ontdoen’ van allerlei gedachten en blokkades die ons uit de verbinding halen. Van nature is een mens een verbonden wezen. Het is onze basis zijnstoestand, net als ‘gelukkig zijn’ onze basis is.


Workshop en traject True Connection


Met onze twintig jaar ervaring als workshop begeleiders en het pad dat we zelf apart en samen bewandelden, nemen we jou graag mee tijdens een driedaagse ‘Celebrate True Connection’ of een traject van vijf weekends 'True Connection' waar we ons verdiepen in alle lagen van verbinding. Ruimte voor ervaring, delen, verdieping, heling, integreren, genieten. Soms op jezelf, soms per twee of drie of met de hele groep. We werken heel bewust met een kleine groep, zodat we op ieders persoonlijke noden kunnen inspelen.


Verbinden onder mannen


Dankbaar dat m'n partner Erik heel bewust bijdraagt aan de verbinding onder mannen in deze wereld. Hij begeleidt dit najaar een avondreeks 'Indalen in je man zijn' en een traject 'Conscious Male Sexuality'


Als koppel dieper verbinden met elkaar


De verbinding in een liefdesrelatie is heilig. Het biedt zoveel veiligheid en bedding om dieper dan ooit in jezelf te zakken en de verbinding in nog diepere of ruimere lagen te ervaren. Voor koppels ontwikkelden we een traject van 3 weekends. Kijk je ernaar uit om nog dieper te verbinden met je partner? Kom dan naar ‘Become Revolutionary Lovers’.

Welkom!


In verbinding,

Greet

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page